Slovník pojmů, Strana 3
A B C D E F G H J K L M N O P S Š U V Z
Olivovník evropský
Stálezelený strom pěstovaný ve Středomoří pro své plody olivy. Olivovník evropský (Olea europaea) je symbolem středomořské krajiny; dožívá se i několika set let a kvalitní olivy z něj jsou základem výroby olivového oleje i stolních oliv.
Omega-3 mastné kyseliny
Esenciální polynenasycené mastné kyseliny (např. alfa-linolenová), které si tělo nedokáže samo vytvořit. Omega-3 kyseliny podporují zdraví srdce a mozku; z rostlinných zdrojů je najdeme například ve vlašských ořeších a lněném semínku.
Omega-6 mastné kyseliny
Polynenasycené mastné kyseliny, běžně zastoupené v rostlinných olejích a ořechách (např. linolová kyselina). Omega-6 jsou pro zdraví potřebné, ale ve stravě jich bývá dostatek – důležitý je poměr s omega-3; zdrojem jsou např. arašídy, slunečnicová…
Ořechové máslo
Krémová pomazánka vyrobená z mletých ořechů, používaná na pečivo, do smoothie a pečení. Bohaté na zdravé tuky, bílkoviny a chuťové nuance jednotlivých ořechů.
Ořechové mléko
Rostlinný nápoj z namočených a rozmixovaných ořechů, filtrovaný pro hladkou konzistenci. Populární jako bezlaktózová a veganská alternativa kravského mléka.
Pacana
Španělský termín pro pekanový ořech. Tento původně severoamerický ořech (nuez pacana) není ve Španělsku tradiční, ale získává popularitu jako lahodná alternativa vlašských ořechů bohatá na oleje a antioxidanty.
Panenský olivový olej
Vysoce kvalitní olivový olej z prvního lisování oliv, který však může mít kyselost do 2 %. Panenský olej je lisovaný za studena a zachovává si přirozenou chuť oliv, i když není tak jemný jako extra panenský.
Pekanový olej
Olej z pekanových ořechů se sladkou, máslovou vůní. Používá se do salátů a studené kuchyně pro zvýraznění dezertů a dresinků.
Pekanový ořech
Podlouhlý hnědý ořech podobný vlašskému ořechu, plod ořechovce pekanového. Pekanové ořechy mají nasládlou máslovou chuť a vysoký obsah zdravých tuků; v kuchyni se využívají hlavně v dezertech (např. pekanový koláč).
Picual
Nejrozšířenější španělská odrůda oliv, tvořící asi polovinu produkce olivového oleje ve Španělsku. Olivy Picual pocházejí hlavně z Andalusie (provincie Jaén); olej z nich je výrazně hořký a pikantní, s vysokým obsahem olejové kyseliny a…
Pimentón
Uzená španělská paprika (Capsicum annuum) používaná k výrobě chorizo. Dává pokrmům kouřovou, jemně pálivou chuť a typickou červenou barvu; existují verze dulce (sladká) i picante.
Pistácie
Semeno pistáciovníku, zelený oříšek s tenkou hnědou slupičkou, zpravidla prodávaný ve skořápce puklé po pražení. Pistácie mají vysoký obsah vitaminu B6, draslíku a antioxidantů, podporují zdraví srdce.
Polyfenoly
Skupina přírodních antioxidantů obsažených v rostlinách (např. v olivovém oleji, ořeších, ovoci). Polyfenoly pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem a dodávají olivovému oleji jeho charakteristickou trpkost a stabilitu při skladování.
Pražené ořechy
Ořechy tepelně upravené pražením, buď nasucho nebo na oleji, pro zvýraznění chuti a křupavosti. Pražení dodává ořechům zlatavou barvu a intenzivní aroma; je však třeba hlídat teplotu, aby nedošlo ke zničení cenných živin či vzniku trans-tuků.
Pražené ořechy
Ořechy lehce opečené pro zvýraznění chuti, křupavosti a aroma. Pražením se uvolňují oleje, čímž se zvyšuje intenzita vůně a chuťového zážitku
Prunus dulcis
Latinský název pro mandloň obecnou. Tento středomořský strom z čeledi růžovitých plodí mandle – výživná semena bohatá na oleje, bílkoviny a minerály.
Selen
Stopový prvek působící jako antioxidant (součást enzymu glutathion peroxidázy) a podporující imunitu. Nejbohatším zdrojem selenu jsou para ořechy – již 1–2 ořechy denně mohou poskytnout doporučenou dávku; selen je obsažen i v dalších ořeších a…
Senzorické hodnocení
Varianta tradičního italského pesta, kde místo piniových oříšků použijete lískové. Jídlo získá intenzivní oříškovou chuť a vyšší nutriční hodnotu a zároveň osloví hledající nové recepty se sušenými plody.
Slané ořechy
Ořechy dochucené mořskou solí, která zvýrazňuje jejich přirozenou sladkost a křupavost. Oblíbená pochoutka k pivu i salátům pro vyváženou chuťovou kombinaci.
Smažené ořechy
Ořechy rychle osmažené ve vybraném oleji, které získávají výraznou křupavost a zlatavou barvu. Často dochucované kořením či bylinkami jako pikantní svačina.
Středomořská strava
Tradiční způsob stravování v zemích okolo Středozemního moře (např. Španělsko, Itálie, Řecko). Vyznačuje se hojným využitím olivového oleje, čerstvé zeleniny a ovoce, ořechů, luštěnin a ryb; tato dieta je spojována s nižším výskytem…
Sušené fíky
Sušené plody fíkovníku – zralé fíky zbavené části vody pro delší trvanlivost. Sušené fíky jsou velmi sladké, bohaté na vlákninu, vápník a železo; ve Španělsku se často konzumují během vánočních svátků nebo jako zdravé mlsání.
Šunka Jamon
Obecné české označení pro sušené šunky španělské tradice, vyrobené sušením a zráním v přirozených podmínkách. Podává se na tenké plátky jako tapas nebo předkrm.
Uzené ořechy
Ořechy podrobené jemnému uzení na dřevěných hoblinách, které jim dodává kouřové aroma a intenzivní chuť. Skvělé ke sýrům, masovým pokrmům i jako originální snack.
Valencie
Přímořský region ve východním Španělsku známý ovocnářstvím a pěstováním mandlí. Z provincie Valencia pochází i chufa (zemní mandle) používaná na nápoj horchata; místní klimatické podmínky umožňují produkci kvalitních ořechů a sušených plodů.