🇪🇸 Objevte autentickou chuť Španělska – prémiové ořechy, olivy a delikatesy přímo ze slunné Murcie! 🌞

Slovník pojmů, Strana 2

A B C D E F G H J K L M N O P S Š U V Z

Hojiblanca

Odrůda oliv rozšířená v jižním Španělsku (zejména v Andalusii). Název „Hojiblanca“ znamená „bílý list“ podle světlého zbarvení rubu listů; olivy slouží jak k nakládání jako stolní, tak k výrobě oleje, který bývá vyvážený s jemně pikantním…

Hořčík

Minerál (magnesium) klíčový pro funkci svalů, nervů a stovky enzymatických reakcí v těle. Ořechy a semena (například mandle, kešu) jsou bohatým zdrojem hořčíku, takže jejich konzumace pomáhá doplnit tento prvek důležitý pro zdraví srdce a kostí.

Cholesterol

Sterolová látka vyskytující se v živočišných produktech, v rostlinných potravinách (ořechy, oleje) chybí. Konzumace ořechů a olivového oleje může pomoci udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi – neobsahují cholesterol a jejich zdravé tuky…

Chorizo

Tradiční španělská klobása z vepřového masa ochucená uzenou paprikou (pimentón) a česnekem. Má výraznou červenou barvu a pikantní chuť, oblíbená jako tapas nebo do ragú.

Juglans regia

Latinský název pro ořešák královský, strom rodící vlašské ořechy. Původně pochází z Balkánu a Střední Asie, dnes roste i ve Středomoří (včetně Španělska) díky oblibě jeho výživných ořechů.

Kandované ořechy

Ořechy obalené karamelovou nebo cukrovou glazurou, která vytváří sladkou a křupavou vrstvu. Mají delší trvanlivost a jsou ideální jako luxusní svačina či dekorace do dezertů.

Kastilie-La Mancha

Vnitrozemský region ve středním Španělsku s horkými léty a chladnými zimami. Kastilie-La Mancha se v posledních letech stala centrem pěstování pistácií ve Španělsku; tradičně se zde pěstují také olivy (odrůda Cornicabra) a vinná réva.

Katalánsko

Region (autonomní společenství) na severovýchodě Španělska. Katalánsko je tradičně spojeno s pěstováním lískových oříšků (např. odrůda avellana de Reus), oliv (oblast Siurana produkuje vyhlášený olivový olej) a také mandlí používaných v místních…

Kešu máslo

Jemné máslo z kešu ořechů, díky kterému pokrmy získávají krémovou konzistenci a oříškovou příchuť. Zdroj hořčíku, železa a zdravých tuků.

Kešu ořech

Ledvinovitě tvarované semeno ledvinovníku západního (stromu původem z tropů). Kešu ořechy mají jemnou máslovou chuť, jsou bohaté na hořčík, železo a nenasycené tuky a často se konzumují pražené a solené.

Kyselina olejová

Hlavní mastná kyselina obsažená v olivovém oleji (patří mezi omega-9 mononenasycené tuky). Kyselina olejová přispívá ke zdravé hladině cholesterolu v krvi a odolnosti oleje vůči přepalování; vysoký obsah této kyseliny je znakem kvalitního olivového…

Lanýž

Podzemní plodnice hub rodu Tuber, vyhledávané pro své výrazné aroma a delikátní chuť. Používají se čerstvé, nastrouhané nebo naložené, v kuchyni se hodí k masu, těstovinám i rizotu.

Leche de almendra

Španělsky mandlové mléko – rostlinný nápoj získaný z namočených a rozmixovaných mandlí. Oblíbená bezlaktózová alternativa mléka s jemnou nasládlou chutí a zdrojem vitaminu E.

Lískový ořech

Plod lísky obecné – kulatý hnědý oříšek s tvrdou skořápkou a aromatickým jádrem. Lískové ořechy vynikají vysokým obsahem vitamínu E, zdravých tuků a vlákniny, často se využívají v cukrářství.

Lisování za studena

Metoda získávání oleje z olejnatých plodin (např. oliv) při nízké teplotě, obvykle do 27 °C. Lisování za studena zachovává v oleji maximum senzorických vlastností a živin (vitamínů, enzymů), výsledkem je kvalitnější olej s výraznější chutí.

Loupané ořechy

Ořechy zbavené skořápky a připravené k okamžité konzumaci. Nabízejí pohodlnou chuťovou zkušenost bez nutnosti louskání a jsou ideální do dezertů, müsli a svačinových směsí.

Mandle

Jádro pecky plodu mandloně obecné s jemně nasládlou chutí. Mandle jsou bohaté na zdravé mononenasycené tuky, vitamín E a hořčík, díky čemuž patří k nutričně nejhodnotnějším ořechům.

Mantequilla de anacardo

Španělsky kešu máslo – krémová pasta z pražených kešu, oblíbená díky máslové konzistenci. Dodává receptům vláčnost a obsahuje hořčík, železo a rostlinné bílkoviny.

Mantequilla de cacahuete

Španělský termín pro arašídové máslo – krémovou pomazánku z mletých arašídů oblíbenou v receptech i na pečivo. Bohaté na bílkoviny a zdravé tuky.

Mononenasycené tuky

Druhy tuků, které obsahují převážně mastné kyseliny s jednou dvojnou vazbou (např. kyselinu olejovou). Mononenasycené tuky jsou považovány za zdravé – přispívají k udržení správné hladiny cholesterolu a hojně se vyskytují v olivovém oleji a mandlích.

Murcie

Region na jihovýchodě Španělska s velmi úrodnou půdou a teplým podnebím. Murcie patří k významným producentům mandlí, citrusů a zeleniny; tradičně se zde pěstují i další „frutos secos“ a region je sídlem firmy Auro Frutos Secos.

Neloupané ořechy

Ořechy prodávané ve své tvrdé skořápce, které si uchovávají maximální čerstvost a aromatickou chuť až do momentu louskání. Vhodné pro domácí louskání i dekorativní prezentaci.

Neloupané ořechy

Ořechy prodávané ve své tvrdé skořápce, které si uchovávají maximální čerstvost a aromatickou chuť až do momentu louskání. Vhodné pro domácí louskání i dekorativní prezentaci.

Nuez

Španělský výraz pro ořech, nejčastěji vlašský ořech. Španělé pěstují „nueces“ zejména v některých oblastech (např. v regionu Kastilie), a používají je v dezertech i tradičních receptech.

Olea europaea

Latinský název pro olivovník evropský. Tento strom z čeledi olejnatých je typický pro Středomoří; jeho plody olivy se konzumují přímo nebo zpracovávají lisováním na olivový olej, klíčovou surovinu středomořské stravy.

Nahoru